Økonomisk rÄdgivning hjalp Jan tilbage pÄ sporet

19-08-2016

For snart et år siden stod Jan Jørgensen i, hvad han selv kalder et økonomisk rod. Tre måneder fra at ryge på gaden og med et konstant månedligt underskud, når de faste udgifter var betalt.
Det var først efter et solidt pres fra et par gode venner, at han søgte hjælp hos Sekstantens Økonomirådgivning og fik vendt situationen.

I 2009 flyttede Jan Jørgensen ind i en 2-værelses lejlighed på Slotsvænget i Slagelse, som han lejede igennem Slagelse Boligselskab. En lejlighed han selv beskriver som sin drømmelejlighed. Efter et par år skal hele ejendommen gennemgå en gennemgribende renovering, hvilket betyder en større huslejestigning til Jan Jørgensen.

- Egentlig var jeg rigtig glad for, at min lejlighed skulle renoveres. Det ville blandt andet betyde, at der kom elevator i opgangen, og at jeg ville få et ekstra værelse.  Jeg fik også en rigtig god behandling af boligselskabet, der tilbød mig en midlertidig lejlighed i samme kvarter og til samme husleje, imens renoveringen stod på. Jeg havde dog ikke forudset, hvor meget den nye husleje efter renoveringen ville stige, fortæller han.

Månedligt underskud påvirkede humøret
Huslejestigningen bekymrer Jan Jørgensen, men han fastholder at blive boende i lejligheden til trods for, at han hver måned står med et underskud på minimum 700 kroner.
- Det var ikke til diskussion. Jeg skulle beholde den lejlighed, og samtidig havde jeg også et kolonihavehus, som jeg betalte til. Jeg manglede konstant penge og kunne ikke betale min husleje, og det begyndte at påvirke mit humør og dem omkring mig. Man bliver stresset af hele tiden at være bagefter med betalingerne, og jeg anede ikke, hvor jeg skulle få pengene fra, siger Jan Jørgensen.

Rådgivning gav overblik og overskud
Det blev Jan Jørgensens gode venner, der blev hans redning. De kunne ikke længere holde ud at se, hvor presset han var og høre på hans bekymringer omkring økonomien. De lånte ham 6.000 kroner og stillede det krav til ham, at han skulle kontakte Økonomirådgivningen hos Sekstanten.

- De havde nævnt det med økonomirådgivningen før, men jeg skulle sgu ikke have nogen til at rode i min økonomi.  Men det var ligesom sværere at sige nej, når de nu ville hjælpe mig og låne mig penge. Dagen efter jeg ringede til Jakob (Jakob Holmgaard Larsen, økonomirådgiver. red) fra Økonomirådgivningen, stod han i min lejlighed, og sammen gennemgik vi min økonomi. Han var en kæmpe hjælp, og sagde direkte til mig, at hvis jeg ikke fandt en billigere lejlighed, ville jeg stå på gaden om tre måneder. Det var lidt af en opvågning, og det hjalp. Jeg flyttede i en mindre og billigere lejlighed, men kunne beholde min kolonihave, og fik med Jakobs hjælp lagt et fornuftigt budget, så jeg gik fra et månedligt underskud til at have 4.000 kroner til forbrug. Samtidig støttede han mig også i at overholde budgettet. Det har været helt fantastisk, at jeg kunne få den hjælp, for ellers var det endt helt galt.  Jeg er bange for, at der sidder mange rundt omkring, som er i samme situation, som jeg var. Jeg kan kun sige, at de skal få hjælp, for det kan lade sig gøre at rette op på situationen, i sær med så dygtige folk som Jakob, siger Jan Jørgensen.